Roosenhorst ligt in de Groene Zone tussen Voorschoten, Leidschendam en Wassenaar. Een unieke locatie door de cultuurhistorische- en landschappelijke kwaliteiten. Het project met 41 woningen voegt zich vanzelfsprekend in het coulisselandschap, typisch voor het landschap van de Duivenvoordecorridor. Het landschapsplan kenmerkt zich door een robuuste waterstructuur, ecologische verbindingen en een viertal ‘kamers’ met elk een eigen unieke landschapstypologie (Bosrand, Boomgaard, Landhuis en het Lint) die passend is bij de ligging in het landschap. De belangrijkste zichtlijn is de Horstsloot die extra in breedte is aangezet. Zichtlijnen en doorkijkjes worden bepaald door het grid van lineaire watergangen, die gebaseerd zijn op de oorspronkelijke onregelmatige slagenverkaveling.
Alle woningen in Roosenhorst zijn energieneutraal en hebben geen gasaansluiting. De energie uit de natuur (zon, lucht, bodem) wordt benut voor verwarmen, koelen en ventileren van de woningen. Er zijn circulaire en natuurlijke materialen gebruikt. Het appartementengebouw ‘de Roosenhorst’ gedraagt zich als een landhuis dat wat dieper in het open landschap van het veld staat en met een laan verbonden is met de Veurseweg. De lintwoningen zijn in steen en pannen uitgevoerd en completeren de lintbebouwing aan de Kniplaan en sluiten aan op de bestaande morfologie. In de boomgaard en bosrand zijn de gevels en daken van de woningen opgebouwd uit hout en riet en gaan zo naadloos op in het omringende landschap.
Roosenhorst is geen woonwijk maar een landschap waar gewoond wordt. Een buurschap waar groen, water en wolken het beeld bepalen. Het collectief gedachtegoed staat centraal en uit zich in, gemeenschappelijk gebruik en collectief beheer. De bestaande landschapstypologie en bijbehorende inheemse beplanting vormt uitgangspunt in de beeldkwaliteit van de buitenruimte en de toepassing van natuurlijke materialen. Het landschap is ecologisch ingericht en bestaat uit, inheemse en autochtone vegetaties (afgestemd op het floradistrict waar het project gelegen is). Daarnaast is er een boomgaard gerealiseerd met diverse fruitsoorten, dat als collectief park gebruikt wordt.
Voorschoten
ca. 51.000 m2
Vink Bouw
2017-2018
Atelier PRO architekten