Landschappelijke context
De voormalige Julianakazerne te Den Haag is prachtig gelegen in de landgoederenzone van Clingendael en Oosterbeek. De kazerne ligt ook daadwerkelijk als een landgoed los van de bebouwde kom in het groen. Het landschapsontwerp vertoont verwantschap met de groenkwaliteiten van het nabij gelegen Haagse Bos met het voorname Huis ten Bosch, landgoed Clingendael, park Oosterbeek, natuurgebied Meijendel en duinnatuurgebied Berkheide.
Transformatie
Het complex, nu Julia’s Park geheten, is getransformeerd van een gesloten kazerneterrein naar een open leefgebied met hoogwaardige herenhuizen en een monumentale tuin die past bij zijn omgeving en het chique woonmilieu.
De landschappelijke kwaliteit van de tuin wordt zoveel als mogelijk in stand gehouden. De open plekken in de buitenrand van het complex worden beplant met een losse strooiing van bomen om de rand als geheel meer kwaliteit te geven en het accent van open plek in het landgoederenbos te versterken. Nieuwe paden zijn rechte lijnen, structuren in de tuin zijn simpel maar krachtig.
Collectief versus privé
Het terrein rondom Julia’s Park wordt gezien als een collectieve tuin. Om de gebouwcomplexen komt een plint die het onderscheid maakt tussen privé en collectief. Langs de buitenzijde is de plint open en maakt het optimaal contact met de collectieve tuin.
Monumentaal karakter
De middenhof wordt groener en strakker vormgegeven. Door de strakheid is de monumentaliteit van de oorspronkelijke bestemming waarneembaar. Er wordt een contrast gemaakt tussen lommerrijkheid en het strakke carré. In de centraal hof gelegen komt een compact groenelement met robuuste zitrand dat bijdraagt aan een prettige groene leefomgeving met een menselijke maat. Voor de verharding van de binnenhof worden de bestaande klinkers zo veel mogelijk hergebruikt.
Den Haag
--
Zinc Real Estate
2017
2018-
-