De Nieuwe Kerk in Delft is bijzonder gebouw met een bijzondere geschiedenis. De kerk is ook (inter)nationaal bekend door de 108 meter hoge toren, het praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder van het koninklijk huis. Bij de renovatie van de kerk en de uitbreiding van de koningsgraven kwam de inrichting van de ruimte rondom de kerk aan de orde. Kijkend naar de plek in de stad was het openbaar maken en het groen maken van die plek ons ontwerpuitgangspunt. We hebben de tuin opgevat als een rustpunt in de stad.
Groene plint
Door het maken van één krachtig en eenvoudig ‘groen’ gebaar, is de lengterichting van de Nieuwe Kerk geaccentueerd en is een contrast gezocht met de complexe zuidgevel van de kerk. Het waterpas maken van de kerktuin vanaf de muur van de Nieuwe Kerk resulteert in een volume met een aangename zithoogte aan de straatkant. De ultieme rand van de groene plint bestaat uit een stoer vormgegeven zitelement van natuursteen. Het is een stadsmeubel met een verfijnde gepolijste bovenkant, zodat je er prettig op kunt zitten. De ruw behakte zijkant refereert aan de ruwe structuur van de kerkmuren zodat er een geheel is ontstaan. Deze kerktuin is een intermediair tussen de private ruimte van de kerk en de openbare ruimte van de stad.
Kleuraccent
De robuuste architectonische kwaliteit van de Nieuwe Kerk komt goed tot zijn recht door de eenvoud van de kerktuin. In het ontwerp is uitgegaan van een gazon waarin met voorjaarsbollen een kleuraccent is toegevoegd. In februari, als de eerste zonnestalen de kerktuin weer gaan aanlichten, zorgen de tomassonianus croccussen en chionodoxa’s voor een opvallend paarsblauw kleuraccent, als voorbode van de nieuwe lente. De los gestrooide bomen versterken het tuinige karakter, creëren diepte en zorgen in de zomer voor een aangename schaduw om in te verpozen.
Delft
0,2 ha
Gemeente Delft
2013
Van Hoogevest Architecten